• ACD5084
  • ACD5084-Ensemble20neoN_photo_André_Loyning.jpg
  • ACD5084_inlay.jpg

neoN – ensemble neoN

ALVIN LUCIER: Two Circles · OREN AMBARCHI, JAMES RUSHFORD: Monocots · JAN MARTIN SMØRDAL: My Favorite Thing 2 · JULIAN SKAR: Kunsten å tvile 2 · KRISTINE TJØGERSEN: Travelling Lightmer…

Ensemble neoN

‘Musikk-Norge kan være takknemlige for at det finnes et slikt ambisiøst og fokusert ensemble her til lands, som også inspirerer andre med sin entusiasme.’ [Ny Musikks begrunnelse for tildeling av Pauline Hall-prisen til Ensemble neoN]

kr 111

på nett

Ungdommelig og oppsiktsvekkende eksperimentalisme.

Ensemble neoN har med sin oppsiktsvekkende eksperimentalisme etablert seg som en av de mest originale gruppene i dagens samtidsmusikalske miljø. Deres debutalbum ”neoN” består av fem verk og etablerer ensemblet som en betydelig kraft på den eksperimentelle musikkscenen flere år frem i tid. Utgivelsen består av musikk av Alvin Lucier, Oren Ambarchi & James Rushford, og verker av ensemblets egne komponister Kristine Tjøgersen, Jan Martin Smørdal og Julian Skar.

Ensemble neoN består av tolv Oslo-baserte musikere som sammen jobber for å redefinere samtidsmusikkens grenser, ofte i samarbeid med kunstnere på tvers av og mellom ulike musikalske former og uttrykk. Til tross for en tydelig forankring i den moderne vestlige kunstmusikken, overskrider ensemblet enhver genreavgrensning, der de trekker på musikalske impulser og inspirasjon som spenner over alt fra improvisasjon og lydlandskaper til pop og elektronika. Med medlemmer med erfaring fra en rekke ledende norske orkestre og ensembler, har Ensemble neoN allerede oppnådd en betydelig anerkjennelse, ikke minst gjennom tildeling av Spellemannprisen for deres samarbeidsalbum med Susanna Wallumrød, ”The Forester”.

Albumet ”neoN” inneholder liner notes skrevet av den eksperimentelle singer/songwriteren Jenny Hval.

More

Ensemble neoN har med sin oppsiktsvekkende eksperimentalisme etablert seg som en av de mest originale gruppene i dagens samtidsmusikalske miljø. 7. oktober markerer de slippet av sitt debutalbum ”neoN” på Sentralen i Oslo med konsert og lyttekveld – og påfølgende feiring.

Genreoverskridende

Til tross for en tydelig forankring i den moderne vestlige kunstmusikken, overskrider ensemblet enhver genreavgrensning, der de trekker på musikalske impulser og inspirasjon som spenner over alt fra improvisasjon og lydlandskaper til pop og elektronika. Som en inspirerende bidragsyter i den kontinuerlige utvidelsen av kunstmusikkens rammer, skaper og fremfører Ensemble neoN verker som krysser grensene for musikalske genre og kunstformer, i et uttrykk som krever både fleksibilitet og kreativitet. Utgivelsen består av musikk av Alvin Lucier, Oren Ambarchi & James Rushford, og verker av ensemblets egne komponister Kristine Tjøgersen, Jan Martin Smørdal og Julian Skar.

Sårbarhet og trass

Jenny Hval skriver i sine liner notes om ‘flimrende lys’, hun opplever at Kristine Tjøgersens ”Travelling Light 2” finner sted inne i en blenderåpning som slipper inn vekslende mengder lysstråler. Flimmeret blir til bruddstykker i Jan Martin Smørdals ”My Favorite Thing 2”. Her glir lyder av melodistubber over i hverandre som i en serie brikker. I Oren Ambarchis og James Rushfords ”Monocots” er brikkene større, luftigere. Stykket startes og stoppes, og en gitar vandrer i en skog av halvdroner. Når Alvin Luciers ”Two Circles” begynner løftes en inn i et lukket univers, et rom fullt av droner – overtoner og resonanser – før det skrus fast mellom dissonanser. Nærmest umerkelig sniker ”Two Circles” seg over i den rastløse, men presise, ”Kunsten å Tvile 2” av Julian Skar, i en tilstand av forventningsfull trass. Et sterkt endepunkt for en plate som nekter å bli en helhet, men som blir stående i kompleksiteten.

Ensemble neoN

I tillegg til å samarbeide med legendariske komponister som Alvin Lucier og Phill Niblock, og yngre stemmer som Marina Rosenfeld, Ole-Henrik Moe Jr., Jørgen Karlstrøm, Johannes Kreidler, Therese Ulvo og Erik Dæhlin, spesialiserer Ensemble neoN seg i fler-sjangerprosjekter med elektronika og improvisasjonskunstnere som Oren Ambarchi og Jan St Werner, og lydkunstner og komponist Ignas Krunglevicius. Ensemblet har også et samarbeid med Susanna Wallumrød bak seg, albumet The Forester, som mottok Spellemannpris i Åpen klasse i 2014. De har også gjort en rekke konserter på bl.a. Ultima, Only Connect: Tectonics, klub katarakt, Weimarer Frühlingstage, International Image Festival Colombia, Pan Festival Seoul, Molde Jazzfestival, Darmstadt Ferienkurse, og ikke minst MATA-festivalen der de ble omtalt som ”an impressive group” av The New York Times.

15. september har Ensemble neoN konsert under Ultimafestivalen i Hvelvet på Sentralen.

Utgivelsesdato: 30.09.2016

EAN: 7044581350843

Katalognummer: ACD5084

Priskategori: CD