• 2449 X
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rumi Songs – Trygve Seim

1 In Your Beauty
2 Seeing Double
3 Across The Doorsill
mer…
4 The Guest House
5 Leaving My Self
6 When I See Your Face
7 Like Every Other Day
8 The Drunk And The Madman
9 Whirling Rhythms
10 There Is Some Kiss We Wan

Tora Augestad, vocal · Trygve Seim, tenor and soprano saxophone · Frode Haltli, accordion · Svante Henryson, violoncello

Trygve Seim beskriver Rumi’s diktning som vakker og menneskelig, poesi som går utenom religiøse grenser og landegrenser.

kr 111

Vanskelig å sette i bås

Trygve Seims Rumi Songs er musikk satt til poesi av Jalaluddin Rumi, oversatt til engelsk av Coleman Barks og Kabir Helminski. Lineupen er uortodoks, hvor alle medlemme i kvartetten har med seg sin egen musikalske personlighet inn i materialet. Sopran Tora Augestad, kjent som leder av sitt eget ensemble Music For A While, har funnet en intim måte å formidle Rumis tanker, som understrekes av de elegante arrangementer og improvisatoriske innspill fra Seim, Haltli og Henryson. 
Seim er kjent for sine prisbelønnede utgivelser på ECM og sine bidrag innen moderne jazz. Siden 2001 har han flere utgivelser i eget navn og som sidemann for en rekke anerkjente navn, deriblant Manu Karché, Jacob Young, Big Bang og Jarle Bernhoft. Denne høsten medvirker han på hele 3 album på ECM, i tillegg til sitt eget; Mats Eilertsens «Rubicon», Sinikka Langelands «The Magical Forest» og Iro Haarlas «Ante Lucem». Lørdag 20. august spiller de releasekonsert på Nasjonal Jazzscene Victoria under Oslo Jazzfestival. 

More

Den norske saksofonisten og komponisten Trygve Seim er i vinden for tiden og medvirker i løpet av de fire august-ukene på hele 4 ECM-utgivelser: som medspiller på Mats Eilertsens Rubicon, Sinikka Langelands The Magical Forest og Iro Haarlas Ante Lucem, men først og fremst som orkesterleder, komponist og saksofonist på sitt nye album i eget navn, Rumi Songs. Totalt medvirker Seim nå på 22 ECM-utgivelser, som i norsk sammenheng er et imponerende antall (av norske musikere er det kun Jan Garbarek, Jon Christensen og Arild Andersen som kan telle flere ECM-album enn Seim). Likevel er Rumi Songs det første albumet siden Sangam der Seim både er «endevendende» bandleder og komponist.

Vanskelig å sette i bås

Med albumet Rumi Songs introduserer Trygve Seim både sin nye kvartett, samt et omfattende repertoar komponert til dikt av den persiske poeten Jelaluddin Rumi. Seim henter som vanlig inspirasjon fra mange ulike musikksjangere og verdensdeler, fra den klassiske Lieder-tradisjonen til moderne kammermusikk, jazz, orientalsk musikk m.m., og musikken er også på denne utgivelsen vanskelig å sette i bås. Noen av sangene er gjennomkomponert, mens andre er notert med melodi og besifring som legger til rette for kreative improvisasjoner fra bandleder Seim selv, accordionist Frode Haltli og cellist Svante Henryson. Mezzo-sopranen Tora Augestad svarer både vakkert og mesterlig på utfordringen med å tolke Seims tonsettinger av Rumi, som tekstlig er basert på engelske gjendiktinger av Coleman Barks og Kabir Helminski. I likhet med Barks og Helminski, som har omgjort Rumi’s 800 år gamle tekster til moderne amerikansk poesi, har også Seim med Rumi Songs på finurlig vis klart å kombinere det moderne med det gamle, det orientalske med det vestlige osv. «Noe av utfordringen», sier Trygve, «har vært å ta sangtekstene ut på ulike måter ved å søke de mange lag og farger i diktene musikalsk»

Langvarig prosjekt

Trygve Seim komponerte sine første Rumi-sanger i 2003 på bestilling fra den nå avdøde mezzo-sopranen Anne-Lise Berntsen. Hun ønsket at Rumis poesi, gjendiktet til engelsk av den amerikanske poeten Coleman Barks, skulle være det tekstlige grunnlaget for komposisjonene. Seim har senere har opptrådt sammen med Coleman Barks som holder til i Georgia i USA, og er den poeten som til nå har gjendiktet flest Rumi-dikt til et vestlig språk og som også er årsaken til at Rumi i dag er den mest leste poeten i USA. Seim har siden 2003 videreutviklet sitt Rumi-prosjekt, og bla utforsket forskjellige instrumenteringer (fra de første sangene for vokal, kirkeorgel og piano, til komposisjoner for symfoniorkester, vokal og saksofon) før han endte med nåværende besetningen (vokal, saksofon, accordion og cello) og i 2013 skrev den fulle syklusen av Rumi-sanger som ble urfremført på Rumi-festivalen i Oslo i samarbeid med Østfold Kulturhusnettverk og senere er innspilt og mikset i Rainbow Studio i Oslo med lydtekniker Jan Erik Kongshaug og produsent Manfred Eicher.

Jelaluddin Rumi

Jelaluddin Rumi, født i 1207 i Balkh, nå en del av Afghanistan, vokste opp i Waksh i Tadsjikistan, før han flyttet med sin familie til den anatoliske byen Konya, hvor han tilbrakte mesteparten av sitt liv som religiøs lærer og produktiv dikter. Toleranse og åpenhet er sentrale temaer i hans vers, og legenden sier at hans begravelse i 1273 ble fulgt av sørgende mennesker fra alle trosretninger. Trygve Seim beskriver Rumi’s diktning som vakker og menneskelig, poesi som går utenom religiøse grenser og landegrenser.

Utgivelsesdato: 19.08.2016

EAN: 602547322531

Katalognummer: 4732253

Priskategori: CD